Vendsysselske grønlangkål
Der beregnes ca. 2 boller (200 g) pr. person
- 6 stk. boller (600 g) grønkål
- 30 g margarine
- 1 dl. piskefløde
- salt
- sukker
Fremgangsmåde
Grønlangkålene tilberedes i stegegryde eller pande Margarinen smeltes, kålene kommes i, derefter tilsættes piskefløden.
Kålene varmes godt igennem og smages til med salt og sukker.
Kålene serveres med kogt kold letsaltet flæsk, kogt og stegt medister,
hamburgerryg små brunede kartofler, rødbeder og sennep
Dertil serveres øl og snaps.
Sønderjysk Grønlangkål. 4 pers.
- 500 g grønkål (optøet),
- 25 g margarine,
- 1 ½ dl fløde eller mælk,
- salt og peber.
Fremgangsmåde
Smelt margarine i en gryde / pande. Tilsæt de optøede grønkål og fløde. Retten skal simre i ca 10 min under omrøring.
Serveres med kogt flæsk. Stegt medister, hamburgerryg, brunede kartofler, rødbeder og sennep.
Lasagne med grønkål og ricottaost – uden kød. 4 pers.
- 12 stk lasagneplader,
- 500 g frossen grønkål,
- 60 ml spsk vand,
- 500 g ricottaost,
- 2 stort fed hvidløg,
- 6 spsk hakkede valnødder,
- lidt reven citronskal.
Fremgangsmåde
Kog pastapladerne i letsaltet vand
Tø langsomt grønkålen op i en gryde med vand.
Tilsæt ricotta og presset hvidløg og kog igennem
Smag til med salt og peber
Læg nu afdryppede plader og fyld i lag som en lasagne
Drys valnødder og citronskal over og server straks – Lasagnen skal ikke bage, men er klar til servering.
Grønkålsfrikadeller
- 150 g frossen grønkål,
- 150 g kogt kartoffel,
- 40 g løg, 2 fed hvidløg,
- 2 små æg, 50 g rasp,
- 1 ½ tsk salt
- ½ tsk peber,
- 1 ½ tsk basilikum,
- 1 tsk fedtstof.
Fremgangsmåde:
Tø grønkålen og riv kartofler og løg på den grove side på et såkostjern.
Bland grønkål, kartofler, løg og presset hvidløg i en skål tilsæt æg, rasp og krydderi steg som frikadeller i ca 10 min på en stegepande i fedtstof
Grønkålspesto
- 1 dl frossen grønkål,
- 50 g hasselnødder,
- 2 fed hvidløg,
- 1 ½ dl olivenolie,
- salt og peber
Fremgangsmåde:
Blend hasselnødder og hvidløg tilsæt olie og optøet grønkål (trykket tør for væde)
Blend med stavblender til pestoen har en ensartet konsistens.
Tilsæt salt og peber
Stuvet Hvidkål
- 500 g kogt hakket hvidkål,
- 50 g margarine,
- 1 ½ dl mælk/fløde,
- salt og peber.
Fremgangsmåde:
Smelt margarine og tilsæt de optøede hvidkål
Tilsæt mælk/ fløde
Lad retten simre i 10 min
smag til med salt og peber.